Geld & ik » Thema's » Geld verdienen

Geld verdienen

geldverdienenHoe kom jij aan je aan geld? Misschien krijg je zak- of kleedgeld van je ouders, geld voor je verjaardag of voor een goed rapport. Maar je kunt je geld natuurlijk ook zelf verdienen.
Het voordeel van zelf geld verdienen is dat je die dure of leuke dingen waar je ouders geen geld voor hebben, zelf kunt kopen.

Claudia (40) is de moeder van Raymond (13) en Kimberley (12): "Ik vertel ze dat ze een baantje kunnen nemen. Raymond wil dat wel doen, maar hij vindt het ook eng om te gaan doen. Kimberly is niet bang, die is er al mee bezig. Ze doet heitje voor een karweitje en van de week heeft ze op kinderen gepast voor geld."

Maar hoe gaat dat dan, geld verdienen? En waar moet je op letten?

Hier lees je wat je allemaal wél en níet mag doen, afhankelijk van je leeftijd. En je kunt doorklikken naar de tip-pagina die vol staat met tips over zelf geld verdienen. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, stel dan je vraag aan een (ervarings-)deskundige uit het panel, of op de chat aan andere kinderen.

Heb jij een briljant idee om zelf je geld te verdienen, deel je tip op de tip-pagina zodat andere kinderen ervan kunnen leren.

REGELS OVER GELD VERDIENEN

Hoe kun je geld verdienen als je

Hoe kun je geld verdienen als je 12 jaar bent of jonger?

Tot en met je 12e mag je officieel nog niet werken. Maar er zijn wel een heleboel andere manieren om geld te verdienen! Daarover lees je meer op tippagina geldverdienen.

Hoe kun je geld verdienen als je 13 jaar bent?

Waar mag je werken en wat voor werk mag je doen?

Als 13-jarige mag je licht werk doen waarbij je geen zware dingen hoeft te tillen of met gevaarlijke gereedschappen moet werken. Je mag werken in de buurt of thuis, zolang er maar iemand is om op je te letten. Je kunt denken aan werken op een boerderij of bij een kweker. Of je kunt reclame folders rondbrengen, huishoudelijk werk doen of oppassen. Voor alle tips en links voor baantjes klik hier.(=link naar tippagina)

Wanneer mag je werken?

Op zondag mag je helemaal niet werken, en op andere dagen mag je alleen werken tussen 07:00 uur ’s ochtends, en 19:00 ’s avonds.

Hoeveel mag je werken?

Op een schooldag mag je maximaal 2 uur per dag werken, op een vrije dag maximaal 7 uur. In een schoolweek mag je maximaal 12 uur per week werken, en in de vakantie in totaal 35 uur per week.

Hoeveel verdien je als dertien jarige?

In Nederland bestaat het minimumloon, dat is het loon wat iemand minimaal per uur zou moeten verdienen. Dit is alleen vastgelegd vanaf 15 jaar en er is voor 13-jarigen geen minimum wat je zou moeten verdienen. Voorbeeld: je inkomen met het rondbrengen van folders is afhankelijk van het aantal folders dat je rondbrengt, dus dit kan per week verschillen. Gemiddeld kun je toch zo’n €3 à €4 per uur verdienen. Meer informatie over de regels van werken vind je op de website van de rijksoverheid.
Mogen kinderen van 13 en 14 jaar werken?
Welk werk mogen kinderen van 13 en 14 jaar doen

Hoe kun je geld verdienen als je 14 jaar bent?

Waar mag je werken en wat voor werk mag je doen?

Vanaf je 14e mag je al wel meer dan als je 13 bent! Als 14-jarige mag je licht werk doen waarbij je geen zware dingen hoeft te tillen of met gevaarlijke gereedschappen moet werken. Je mag werken in de buurt of thuis, zolang er maar iemand is om op je te letten. Zoals werken op een boerderij of bij een kweker. Of je kunt reclame folders rondbrengen, huishoudelijk werk doen of oppassen. Maar vanaf je 14e mag je ook in de supermarkt werken als vakkenvuller. Voor alle tips en links voor baantjes klik hier.

Wanneer mag je werken?

Op zondag mag je helemaal niet werken, en op andere dagen mag je alleen werken tussen 07:00 uur ’s ochtends en 19:00 ’s avonds.

Hoeveel mag je werken?

Op een schooldag mag je maximaal 2 uur per dag werken, op een vrije dag maximaal 7 uur. In een schoolweek mag je maximaal 12 uur per week werken, en in de vakantie in totaal 35 uur per week.

Hoeveel verdien je als veertien jarige?

Vanaf 15 jaar bestaat er een minimumloon. Dat is het loon wat iemand minimaal per uur zou moeten verdienen. Voor 14-jarigen bestaat dit minimumloon niet, dus kun je niet weten wat je minimaal zal verdienen. Gemiddeld verdien je voor een uurtje folders lopen €3 à €4 euro en met een uur vakkenvullen €3 of meer. Maar let op! Een uurloon in de supermarkt is een vastgesteld bedrag, maar het loon van een uurtje folders lopen verschilt wekelijks omdat het afhankelijk is van hoeveel folders je rondbrengt. Meer informatie over de regels van werken vind je op de website van de rijksoverheid.
Mogen kinderen van 13 en 14 jaar werken?
Welk werk mogen kinderen van 13 en 14 jaar doen?

Hoe kun je geld verdienen als je 15 jaar bent?

Wat voor werk mag je doen?

Als je 15 bent mag je weer net iets meer dan wanneer je 14 bent. Je mag al best zelfstandig werk doen! Je mag nu naast folders ook de (ochtend)krant rondbrengen. Het werk dat je doet moet licht werk zijn, en je mag niet werken met of in de buurt van machines.

Waar mag je werken?

Je mag werken in de buurt of thuis, zoals werken op een boerderij of bij een kweker. Of je kunt reclame folders rondbrengen, huishoudelijk werk doen of oppassen. Je mag ook in een supermarkt werken of de krant rondbrengen. Je mag vanaf je 15e ook in de horeca werken, zoals in een restaurant.

Wanneer mag je werken?

Je mag alleen werken tussen 07:00 ’s ochtends en 19:00 ’s avonds. Je mag wel op zondag werken, maar alleen als je dan op zaterdag vrij bent.

Hoeveel mag je werken?

Op schooldagen mag je maximaal 2 uur werken, op zaterdag mag je maximaal 8 uur werken. Tijdens een schoolweek mag je maximaal 12 uur werken. Tijdens de vakantie mag je maximaal 40 uur per week werken, en daarbij geldt dat je niet meer dan 6 weken in totaal mag werken, waarvan maximaal 4 aaneengesloten weken.

Hoeveel verdien je als vijftienjarige?

Het minimumloon van een vijftienjarige ligt per 1 juli 2013 tussen €2,56 en €2,84, afhankelijk van het totaal aantal uren dat je werkt. Dat betekent dat voor ieder uur dat je werkt, jouw baas je minimaal €2,56 moet betalen. Je totale loon hangt dan af van het aantal uren dat je werkt.
Meer informatie over de regels?
Mogen kinderen van 15 jaar werken?
Welk werk mogen kinderen van 15 jaar doen?

Hoe kun je geld verdienen als je 16 of 17 jaar bent?

Als je 16 of 17 jaar bent mag je al het werk verrichten dat hierboven staat, maar nog een heleboel meer. Je mag wat zwaarder werk verrichten, je mag nu maximaal 9 uur per dag werken en je mag werken tussen 06:00 ’s ochtends en 23:00 ’s avonds. Het is te veel om op te noemen wat voor werk je dan allemaal kunt doen! Je mag nu ook in een restaurant of winkel werken. Als je 16 bent is het minimumloon tussen €2,94 en €3,27, afhankelijk van hoeveel je totaal werkt. Je loon hangt dat af van het aantal uren dat jij werkt. Voor 17-jarigen geld een minimumloon van tussen €3,37 en €3,74.

Hoeveel mogen jongeren van 16 en 17 jaar werken?

Zoeken

Thema's

 • armoedeArmoede
  Als je aan armoede denkt, denk je waarschijnlijk niet aan armoede in Nederland. Grote kans dat je denkt aan arme mensen in het buitenland, bijvoorbeeld in Azië of in Afrika.
  Maar armoede komt ook voor in Nederland. Lees verder…
 • omgaangeldOmgaan met geld
  Geld hebben is één ding, maar wat doe je er dan mee? Geef je het uit, spaar je het of bewaar je het voor later? Stop jij je geld in een spaarpot, slingert het rond of heb je het op een bankrekening? Lees verder…
 • zakgeldZakgeld
  Zakgeld… geld dat je helemaal zelf mag besteden! Kinderen krijgen vaak iedere week of iedere maand zakgeld van hun ouders of verzorgers, maar niet iedereen krijgt het. Hoeveel zakgeld krijg je? En als je het krijgt… wat doe je er dan mee? Lees verder…
 • schoenenDure spullen, eten en wonen
  Als je ouders niet veel te besteden hebben, is er vaak geen geld om dure spullen of merkkleding te kopen. En hebben jullie genoeg te eten thuis? En hoe wonen jullie? Het zijn problemen waar je tegen aan kunt lopen als je merkt dat er thuis niet genoeg geld is. Lees verder…
 • pestenPesten om geld
  Sommige kinderen worden gepest omdat zij geen kleren of schoenen van een bepaald merk hebben, of omdat zij geen dure spullen hebben. Lees verder…
 • schuldenGebrek aan geld
  Niets zo vervelend als geen geld of te weinig geld hebben. Als de hele klas iets lekkers gaat halen, zeg je dan eerlijk dat je daar geen geld voor hebt en ga je niet mee? Of leen je geld van je klasgenootjes? Lees verder…
 • geldverdienenGeld verdienen
  Hoe kom jij aan je geld? Je kunt het krijgen, als zakgeld of voor je verjaardag. Maar je kunt natuurlijk ook zelf geld verdienen! En daarmee kun je dan weer een heleboel leuke dingen doen of nieuwe spullen kopen. Zelf geld verdienen… hoe doe je dat dan? Lees verder…
 • toekomstToekomst
  Als je nu leert om met geld om te gaan, kun je het later ook beter. Maar hoe zorg je ervoor dat je later genoeg geld gaat verdienen? Trucs om in één dag multimiljonair te worden zijn er niet, maar wat kun je wel doen? Lees verder…
 • veiligheidVeiligheid
  De meeste mensen zijn eerlijk en werken hard voor hun geld. Maar sommige mensen verzinnen manieren om aan geld te komen die niet eerlijk zijn. Deze pagina gaat over geld en veiligheid. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet in onveilige situaties terecht komt, en wat kun je doen als er wel iets naars is gebeurd. Lees verder…