Geld & ik » Thema's » Pesten om geld

Pesten om geld

pestenSommige kinderen worden gepest omdat zij geen kleren of schoenen van een bepaald merk hebben, of omdat zij geen dure spullen hebben.

Brittany (10) “Ik had euroshopperdrinken mee en toen zei een jongen uit mijn klas: ‘Heb je geen geld? Heb je geen geld?’ Soms koop ik schoenen van de markt en dan zegt hij: ‘Jij hebt neppe kleren!’.”

En Brittany is niet de enige. Ook Vaspar (14) herkent dat kinderen worden gepest omdat ze geen spullen hebben die duur zijn of van een bepaald merk zijn:

“...dat is zo’n jongen uit mijn klas die altijd opschept. Met zijn Polo petje. Ik vroeg een keer: ‘Voor hoeveel heb je hem gekocht?’ Zei ie: ‘120 euro.’ Toen zei ik ‘Ja, dat is duur!’ Toen zei hij: ‘Dat kun jij niet halen hè’. Toen zei ik: ‘Dat kan ik wel halen, maar ik hoef het niet’.”

Brittany legt uit dat het niet de eerste keer is dat ze wordt gepest:
“Ik word nog steeds gepest... Ik kan er niks aan doen. Schoppen, slaan, pesten, schelden en gewoon vieze woorden zeggen… Als mijn vriendin Ebru volgend jaar niet meer bij me in de klas zit, dan ga ik van school hoor. Zij helpt me altijd.”

Plagen of pesten

Wanneer is iets plagen en wanneer is iets pesten? Het verschil is maar klein, maar wat voor de één nog plagen is, kan voor een ander overkomen als pesten. Daarom is het altijd belangrijk dat je het zegt als iets je niet leuk vindt, en dat je er wat aan doet.

Cyberpesten

Tegenwoordig gebeurt pesten niet alleen meer op school of in de buurt, maar ook online. Via je mobieltje, op een chat, via de mail of op hyves of facebook. Dat noemen we ook wel digitaal pesten of cyberpesten. Maar vergis je niet, cyberpesten is net zo vervelend als ‘gewoon’ pesten. Veel pesters maken het zichzelf gemakkelijk door ‘anoniem’ te pesten.

Deze filmpjes gaan over cyberpesten:
Bekijk filmpje 'Digitaal pesten'
Bekijk filmpje 'SIRE digitaal pesten'

Word jij zelf gepest of zie je dat iemand anders wordt gepest? De belangrijkste tip is: blijf er niet alleen mee rondlopen. Vertel aan iemand dat jij gepest wordt, je ouders, een juf of meester, of iemand anders in je omgeving. Zij kunnen jou dan helpen.

Iedere school heeft een pestprotocol. Daarin staat wat ze moeten doen en hoe ze je kunnen helpen als je wordt gepest. Het maakt niet uit aan welke juf of meester je om hulp vraagt, ze kunnen je sowieso helpen.
Ook hier op Geld&Ik kun je vragen stellen over pesten. Op de chat als je je vraag wilt stellen aan andere kinderen, en aan het panel als je één van de panelleden wilt spreken.

Heb je zelf ideeën of tips om met pesten om te gaan? Deel je ideeën op de chat en help andere kinderen. Ook kun je je tip kwijt op de tip-pagina.

De onderstaande websites staan vol informatie over hoe je met pesten om kunt gaan.

Pestweb
Pestweb is één van de bekendste websites met praktische tips hoe je het pesten kunt stoppen. Er is informatie voor kinderen die gepest worden, voor pesters en voor kinderen die het pesten zien gebeuren in hun omgeving. Daarnaast heeft Pestweb ook informatie voor ouders en voor leerkrachten. Op Pestweb kun je ook chatten, mailen of bellen voor als je hulp nodig hebt. En er is een speciaal Pestwebforum.

kindertelefoon
Heb je een vraag die niet over geld gaat? De Kindertelefoon kun je bellen met al je (andere) problemen thuis, of op school. En je kunt hier dus ook al je vragen stellen over pesten. Op de website kun je ook chatten met experts van de Kindertelefoon, of op het forum met andere kinderen praten.

Video

Zoeken

Thema's

 • armoedeArmoede
  Als je aan armoede denkt, denk je waarschijnlijk niet aan armoede in Nederland. Grote kans dat je denkt aan arme mensen in het buitenland, bijvoorbeeld in Azië of in Afrika.
  Maar armoede komt ook voor in Nederland. Lees verder…
 • omgaangeldOmgaan met geld
  Geld hebben is één ding, maar wat doe je er dan mee? Geef je het uit, spaar je het of bewaar je het voor later? Stop jij je geld in een spaarpot, slingert het rond of heb je het op een bankrekening? Lees verder…
 • zakgeldZakgeld
  Zakgeld… geld dat je helemaal zelf mag besteden! Kinderen krijgen vaak iedere week of iedere maand zakgeld van hun ouders of verzorgers, maar niet iedereen krijgt het. Hoeveel zakgeld krijg je? En als je het krijgt… wat doe je er dan mee? Lees verder…
 • schoenenDure spullen, eten en wonen
  Als je ouders niet veel te besteden hebben, is er vaak geen geld om dure spullen of merkkleding te kopen. En hebben jullie genoeg te eten thuis? En hoe wonen jullie? Het zijn problemen waar je tegen aan kunt lopen als je merkt dat er thuis niet genoeg geld is. Lees verder…
 • pestenPesten om geld
  Sommige kinderen worden gepest omdat zij geen kleren of schoenen van een bepaald merk hebben, of omdat zij geen dure spullen hebben. Lees verder…
 • schuldenGebrek aan geld
  Niets zo vervelend als geen geld of te weinig geld hebben. Als de hele klas iets lekkers gaat halen, zeg je dan eerlijk dat je daar geen geld voor hebt en ga je niet mee? Of leen je geld van je klasgenootjes? Lees verder…
 • geldverdienenGeld verdienen
  Hoe kom jij aan je geld? Je kunt het krijgen, als zakgeld of voor je verjaardag. Maar je kunt natuurlijk ook zelf geld verdienen! En daarmee kun je dan weer een heleboel leuke dingen doen of nieuwe spullen kopen. Zelf geld verdienen… hoe doe je dat dan? Lees verder…
 • toekomstToekomst
  Als je nu leert om met geld om te gaan, kun je het later ook beter. Maar hoe zorg je ervoor dat je later genoeg geld gaat verdienen? Trucs om in één dag multimiljonair te worden zijn er niet, maar wat kun je wel doen? Lees verder…
 • veiligheidVeiligheid
  De meeste mensen zijn eerlijk en werken hard voor hun geld. Maar sommige mensen verzinnen manieren om aan geld te komen die niet eerlijk zijn. Deze pagina gaat over geld en veiligheid. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet in onveilige situaties terecht komt, en wat kun je doen als er wel iets naars is gebeurd. Lees verder…