Geld & ik » Thema's » Dure spullen, eten en wonen

Dure spullen, eten en wonen

schoenenAls je ouders niet veel te besteden hebben, is er vaak geen geld om dure spullen of merkkleding te kopen. En aan jullie huis of de buurt waar je woont kun je ook vaak zien dat er maar weinig geld is. Goed en verantwoord eten is vaak ook een probleem als je maar weinig geld hebt.

Merkkleding

Waar geef jij je geld aan uit als je het hebt? Aan eten en drinken of kleren en schoenen? En koop je dan dure spullen van een bepaald merk, of iets goedkopers zonder merk, zodat je meer kunt kopen? Merkkleding is eigenlijk te duur, maar als je geen merkkleding hebt, krijg je dat soms van je klasgenoten te horen.

Vaspar (14) heeft een probleem: "Nou soms dan wil ik schoenen, maar dan kan ik ze niet krijgen, want dan zijn ze te duur."

En dat probleem hebben we allemaal wel eens! Vaspar legt ook uit waarom je dure kleren zou willen:
Vaspar (14): "Kinderen willen dure schoenen om stoer te doen, zodat je bij de groep hoort en zo."

Tarik (11) geeft een voorbeeld over een jongen in zijn klas die een duidelijke mening heeft over als je geen dure spullen hebt: "Als ik met de jongens zit en dan komt die jongen met z’n nieuwe schoenen en dan zegt hij: hé joh, deze zijn echt duur, ze zijn goed, en je moet ze ook echt gaan halen. En dan gaat ie opscheppen. En dan zegt hij: ‘ja jij kan die schoenen niet halen, maar ik wel’, en dan gaat hij lopen zeuren."

Bij Kimberly (12) in de klas is dat anders. "Maar mijn klas is niet zo, ze vinden alles leuk wat je hebt."

Soms hebben haar klasgenoten er wel opmerkingen over:
"Dan zeg ik: ‘nou jij trekt wel volle zalen’, dat leer ik van mijn moeder. Maar meestal negeer ik ze, ik schaam me niet voor mijn kleren."

Maar Kimberley geeft niet echt om dure spullen:
Kimberly (12): "Ik heb niet echt iets met merkkleding, meestal haal ik gewoon kleren die ik mooi vind.
Ik heb wel een paar dingen van een merk, maar ik heb er niet echt iets mee. Ik zeg altijd; ik hoef geen merkkleding. Ik koop gewoon wat mij lekker zit."


Kimberly geeft niet om merkkleding, zij koopt liever wat ze mooi vindt – als iemand er wat van zegt trekt ze zich er niks van aan. Dat klinkt als de ideale manier om er mee om te gaan.

Omayma (11) denkt er hetzelfde over als Kimberly: "Je moet jezelf zijn en niet denken ‘ik moet ook mooie kleren’, als iemand anders die heeft. Je moet niet jaloers zijn als iemand anders een mooie jas heeft, want jij bent ook gewoon mooi zoals je bent. En je moet niet bang zijn dat iemand je gaat pesten."

Of je nu wel of niet voor merkkleding kiest; breng jezelf niet in problemen door dure spullen te kopen die je eigenlijk niet kunt betalen. Lees hier meer over op de pagina omgaan met geld. Als je gepest wordt omdat je bepaalde spullen niet hebt, kijk dan op de pestpagina. En wil je leuke spullen kopen voor weinig geld (ook merken), ga dan gauw naar de tippagina spullen!

spullenvierkant
Kinderen van de weekendschool gaven hun mening over wat duur en goedkoop is en wat nodig en niet zo nodig is.

Eten en drinken

Kleren, schoenen en dure spullen zijn misschien belangrijk voor je, maar eigenlijk is het veel belangrijker om genoeg eten te hebben. Soms is er niet genoeg geld om boodschappen te halen.

Brittany (10): "Soms wil mama iets koken en dan hebben we ons echt verheugd daarop maar dan kunnen we de spullen ervoor niet kopen."

Hoe kun jij je geld verstandig aan eten en drinken uitgeven? Eten, drinken en snoep is in de kantine op school vaak erg duur, dus neem je eten en drinken mee van huis. Dat scheelt veel geld. In de supermarkt en in de folders kun je letten op aanbiedingen, zodat je altijd het voordeligste koopt. Je kunt ook aan het einde van de dag naar de markt, dan zijn alle spullen vaak nog wat goedkoper omdat de verkopers er vanaf willen.

Sahar (12) heeft in haar omgeving nog een oplossing gezien: "Een nicht van mij gaat soms naar de voedselbank."

Bij de voedselbank kunnen mensen die maar weinig geld hebben, eten halen. Sahar vertelt: "Ik kom wel eens langs de voedselbank en daar staat soms wel een rij. Maar als ik tekort kom ga ik niet direct naar de voedselbank. Dan vraag ik aan mijn ouders of zusje of ik wat geld mag lenen."

Sahar gaat liever niet naar de voedselbank, maar soms kan het niet anders. Want het is wel belangrijk om goed te kunnen eten.

Wonen en in huis

Hoeveel geld je ouders te besteden hebben heeft ook invloed op hoe en waar je woont. En niet iedereen is daar blij mee… Ayman (14) over zijn wijk: "Het wordt doorverteld, hier moet je niet wonen, deze buurt is slecht."

En meer kinderen zijn niet blij met waar ze wonen:
Brittany (10): "Ik ga misschien verhuizen. We wonen nu in een verrot huis en mijn moeder doet heel erg haar best om een nieuw huis te vinden."

Het huis van Koen is eigenlijk te klein:
Koen (11): "Mijn vader en moeder slapen op een slaapbank in de woonkamer. Ze hebben een soort van slaapbank en die klappen ze dan op. Vind ik best wel klein voor hen. Ik zou eigenlijk liever willen dat ze dat bed van mij hebben. Maar ik vind dat ook lekker..."

En Dessy heeft het over de spullen van zijn ouders:
Dessy (12): "Mijn moeder heeft geen auto. Als mijn moeder alles heeft gekocht wat ze nodig heeft en als ze dan nog geld over heeft, dan gaat ze en auto kopen. Maar soms krijgt ze ook de auto van mijn oom. Als ze de huur heeft betaald enzo en de dingen die we willen en wat me broertje nodig heeft en als ze dan nog geld over heeft, dan gaat ze een auto proberen te kopen."

Waar en hoe je woont, kun je weinig aan doen. Dat hebben je ouders nu eenmaal besloten. Maar leuke spullen voor op je kamer, daar kun jij wel wat aan doen. Tweedehands kun je namelijk leuke spullen en meubels kopen. Ga maar eens neuzen op rommelmarkten, of speuren bij een kringloopwinkel. En als je de spulletjes zelf opknapt of verft, maak je iets moois en unieks en het is ook heel leuk om te doen.

Zoeken

Thema's

 • armoedeArmoede
  Als je aan armoede denkt, denk je waarschijnlijk niet aan armoede in Nederland. Grote kans dat je denkt aan arme mensen in het buitenland, bijvoorbeeld in Azië of in Afrika.
  Maar armoede komt ook voor in Nederland. Lees verder…
 • omgaangeldOmgaan met geld
  Geld hebben is één ding, maar wat doe je er dan mee? Geef je het uit, spaar je het of bewaar je het voor later? Stop jij je geld in een spaarpot, slingert het rond of heb je het op een bankrekening? Lees verder…
 • zakgeldZakgeld
  Zakgeld… geld dat je helemaal zelf mag besteden! Kinderen krijgen vaak iedere week of iedere maand zakgeld van hun ouders of verzorgers, maar niet iedereen krijgt het. Hoeveel zakgeld krijg je? En als je het krijgt… wat doe je er dan mee? Lees verder…
 • schoenenDure spullen, eten en wonen
  Als je ouders niet veel te besteden hebben, is er vaak geen geld om dure spullen of merkkleding te kopen. En hebben jullie genoeg te eten thuis? En hoe wonen jullie? Het zijn problemen waar je tegen aan kunt lopen als je merkt dat er thuis niet genoeg geld is. Lees verder…
 • pestenPesten om geld
  Sommige kinderen worden gepest omdat zij geen kleren of schoenen van een bepaald merk hebben, of omdat zij geen dure spullen hebben. Lees verder…
 • schuldenGebrek aan geld
  Niets zo vervelend als geen geld of te weinig geld hebben. Als de hele klas iets lekkers gaat halen, zeg je dan eerlijk dat je daar geen geld voor hebt en ga je niet mee? Of leen je geld van je klasgenootjes? Lees verder…
 • geldverdienenGeld verdienen
  Hoe kom jij aan je geld? Je kunt het krijgen, als zakgeld of voor je verjaardag. Maar je kunt natuurlijk ook zelf geld verdienen! En daarmee kun je dan weer een heleboel leuke dingen doen of nieuwe spullen kopen. Zelf geld verdienen… hoe doe je dat dan? Lees verder…
 • toekomstToekomst
  Als je nu leert om met geld om te gaan, kun je het later ook beter. Maar hoe zorg je ervoor dat je later genoeg geld gaat verdienen? Trucs om in één dag multimiljonair te worden zijn er niet, maar wat kun je wel doen? Lees verder…
 • veiligheidVeiligheid
  De meeste mensen zijn eerlijk en werken hard voor hun geld. Maar sommige mensen verzinnen manieren om aan geld te komen die niet eerlijk zijn. Deze pagina gaat over geld en veiligheid. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet in onveilige situaties terecht komt en wat kun je doen als er wel iets naars is gebeurd. Lees verder…