Geld & ik » Thema's » Toekomst

Toekomst

toekomstGeld verdienen, uitgeven of sparen…als je nu leert om met geld om te gaan, kun je het later ook beter. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je later genoeg geld kan verdienen? Als je goed je best doet op school en hard leert, kun je later een beroep krijgen waarmee je geld kunt verdienen. Trucs om in één dag multimiljonair te worden hebben we niet, maar wat kun je wel doen?

Koen (11) en Jamey (11) over hun toekomst:

Koen (11): "Ik vind het wel leuk om druk bezig te zijn, dan leer ik veel. Dan kan ik straks later een hoog beroep doen.”

Jamey (11) is het daar mee eens: "Want als je op havo bent dan leer je andere dingen dan op het gymnasium. Bij het gymnasium leer je echt van die dingen zoals werken op kantoor of manager worden. En dan hoef ik niet te serveren of zo, zoals mijn moeder. Dat wil ik wel, want dan verdien je veel meer geld. Want hoe hogere opleiding je haalt, hoe betere baan je krijgt en dan verdien je veel geld.”
Maar waarom zou je later veel geld willen verdienen? Jamey (11):
"Later zijn mijn vader en moeder bejaard en dan kan ik op bezoek komen, en dan helpen en wat geld geven zodat ze iets voor zichzelf kunnen kopen. En dan ga ik werken en verdien ik telkens meer geld en dan geef ik een beetje aan mijn ouders. Ik wil niet heel rijk worden… als ik maar genoeg geld heb om van te leven. Nu doen mijn ouders het voor mij, maar dan ga ik het later voor hun doen.”

Toekomsttips van Oguz (37) en Karin (36):

Oguz (37) verhuisde op zijn zestiende vanuit Turkije naar Nederland. Hij heeft een goeie tip:
"Mijn tip aan kinderen die het niet breed hebben? Doorzetten, in je talenten geloven en positief blijven. Ook moet je er alles aan doen om de Nederlandse taal goed te leren. Zodat je een opleiding kan volgen en onafhankelijk kan zijn.”

Net als Oguz had Karin (36) het vroeger niet breed. Zij heeft ook een tip voor kinderen:
"Voor nu: geniet van alles wat je wel hebt, en kijk niet naar alles wat je niet hebt. En voor later? Kijk hoe jij kunt krijgen wat je wil – zorg dat je je schooldiploma’s haalt als je later meer geld wilt verdienen.”

Wil je meer lezen over Oguz die op zijn 16e naar Nederland verhuisde?
Lees hier zijn hele verhaal in een interview door de 13-jarige Youssra. Karin Amatmoekrim, een Nederlandse schrijfster werd geïnterviewd door de 11-jarige Hadda, haar verhaal lees je hier.

Diploma’s

Iedereen weet dat het halen van diploma’s belangrijk is, maar wat als je niet zo goed kunt leren of als je leren helemaal niet leuk vindt. Ook daar heeft Oguz iets over te zeggen: "Het is belangrijk om een passie en een doel te hebben en ga ervoor!”. Bedenk waar je wél goed in bent of wat je wél leuk vindt. Misschien kun je wel heel goed voetballen, muziek maken, knutselen of schrijven.

Henny Huisman (61) is televisiepresentator. Hij heeft van z’n hobby zijn beroep gemaakt: "Ik ben 30 jaar op televisie geweest in veel verschillende televisieprogramma’s. Dat ik uiteindelijk op TV kwam, is niet echt een keuze geweest maar eerder een drang om mensen te vermaken. Het voelt voor mij eigenlijk niet echt als beroep, maar eerder als een hobby die betaald werd.”

Maar dat betekent niet dat hij daar niet ontzettend hard voor heeft gewerkt:
"Ik heb hard gewerkt, alles aangegrepen, en veel gereisd. Ik heb alles gedaan, ook als het niet betaalde. Belangrijk is wel dat ik altijd naar mezelf heb geluisterd. Ik heb gedaan wat ik wilde, en daarom ben ik daar uiteindelijk ook gekomen.”

Lees hier het hele interview met Henny Huisman, door de 12-jarige Naweed.

Dus doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent, op je eigen niveau. Daar kun je met je ouders over praten, maar het is ook leuk om met je vrienden, vriendinnen of klasgenoten te fantaseren over wat jullie later willen doen.

Over verder leren, scholen en diploma’s kun je altijd met je juf of meester praten. Op het voortgezet onderwijs heb je speciale studieadviseurs die je hierbij kunnen helpen. Vraag hem of haar maar eens als je vragen hebt.

Omgaan met geld

Later moet je zelf je geld verdienen en uitgeven. Hoe eerder je ermee begint, des te makkelijker het later gaat. Een goeie manier om te oefenen is met zakgeld, dus vraag er maar eens naar bij je ouders als je dat nog niet krijgt.

In het weekend naar school

Youssra en Soukaina gaan allebei in het weekend één dag naar school. Zij krijgen daar extra vakken, maken uitstapjes en verschillende mensen komen vertellen over hun beroep. Youssra vertelt waarom ze dat doet:
“Het is gewoon leuk. Je leert er dingen en het is ook handig voor later. Ik vind het ook leuk dat je verschillende beroepen leert kennen zodat je later weet wat je eigenlijk leuk vindt.”
Haar zusje Soukaina: “Ik wilde het doen omdat het heel leerzaam is.”
In het filmpje rechts bovenaan deze pagina kun je zien wat voor een leuke én rare dingen kinderen in het weekend op school kunnen doen!

Het kan op de Weekendschool, op de Weekend Academie, of Weekendtalent Zwolle. Die scholen zijn er speciaal voor kinderen om het beste uit jezelf te halen, nieuwe dingen te leren, en al je kansen te benutten! Aanmelden kan alleen via je eigen basisschool, en er kunnen maar een beperkt aantal kinderen naar zo’n school. Vraag maar eens naar bij je juf of meester. De scholen zitten in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haarlem, en nog veel meer.

Video

Zoeken

Thema's

 • armoedeArmoede
  Als je aan armoede denkt, denk je waarschijnlijk niet aan armoede in Nederland. Grote kans dat je denkt aan arme mensen in het buitenland, bijvoorbeeld in Azië of in Afrika.
  Maar armoede komt ook voor in Nederland. Lees verder…
 • omgaangeldOmgaan met geld
  Geld hebben is één ding, maar wat doe je er dan mee? Geef je het uit, spaar je het of bewaar je het voor later? Stop jij je geld in een spaarpot, slingert het rond of heb je het op een bankrekening? Lees verder…
 • zakgeldZakgeld
  Zakgeld… geld dat je helemaal zelf mag besteden! Kinderen krijgen vaak iedere week of iedere maand zakgeld van hun ouders of verzorgers, maar niet iedereen krijgt het. Hoeveel zakgeld krijg je? En als je het krijgt… wat doe je er dan mee? Lees verder…
 • schoenenDure spullen, eten en wonen
  Als je ouders niet veel te besteden hebben, is er vaak geen geld om dure spullen of merkkleding te kopen. En hebben jullie genoeg te eten thuis? En hoe wonen jullie? Het zijn problemen waar je tegen aan kunt lopen als je merkt dat er thuis niet genoeg geld is. Lees verder…
 • pestenPesten om geld
  Sommige kinderen worden gepest omdat zij geen kleren of schoenen van een bepaald merk hebben, of omdat zij geen dure spullen hebben. Lees verder…
 • schuldenGebrek aan geld
  Niets zo vervelend als geen geld of te weinig geld hebben. Als de hele klas iets lekkers gaat halen, zeg je dan eerlijk dat je daar geen geld voor hebt en ga je niet mee? Of leen je geld van je klasgenootjes? Lees verder…
 • geldverdienenGeld verdienen
  Hoe kom jij aan je geld? Je kunt het krijgen, als zakgeld of voor je verjaardag. Maar je kunt natuurlijk ook zelf geld verdienen! En daarmee kun je dan weer een heleboel leuke dingen doen of nieuwe spullen kopen. Zelf geld verdienen… hoe doe je dat dan? Lees verder…
 • toekomstToekomst
  Als je nu leert om met geld om te gaan, kun je het later ook beter. Maar hoe zorg je ervoor dat je later genoeg geld gaat verdienen? Trucs om in één dag multimiljonair te worden zijn er niet, maar wat kun je wel doen? Lees verder…
 • veiligheidVeiligheid
  De meeste mensen zijn eerlijk en werken hard voor hun geld. Maar sommige mensen verzinnen manieren om aan geld te komen die niet eerlijk zijn. Deze pagina gaat over geld en veiligheid. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet in onveilige situaties terecht komt, en wat kun je doen als er wel iets naars is gebeurd. Lees verder…